top of page
Yazarın fotoğrafıGarandere

Zeytinyağı İçmek ya da İçmemek

Güncelleme tarihi: 1 Eki



Zeytinyağı içmek, size yeni bir kavram gibi geliyorsa endişelenmeyin, yalnız değilsiniz. Çoğu insan zeytinyağının daha geleneksel kullanımına (yemek pişirme, salatalara ekleme vb) aşina olsa da ‘zeytinyağı içmek’ birçok insan için yabancı bir kavram gibi görünebilir. Ama İtalya, Yunanistan, İspanya gibi Akdeniz ülkelerinde zeytinyağı içmenin yaygın bir gelenek olduğunu söylediğimizde, şaşırmayın. Bilim insanları da, her gün biraz zeytinyağı yudumlamanın sağlık açısından çok sayıda fayda sağlayabileceğini söylüyor. Hala sizi ikna edemediysek, bu yazımızı okumaya devam etmenizi öneririz.



Zeytinyağı içmek güvenli mi?

Her gün içtiğiniz tüm sıvıları ve içecekleri düşünün: Çay, kahve, aromalı latteler, yüksek fruktozlu mısır şurubu ile doldurulmuş gazlı içecekler, gerçek süt içermeyen milkshakeler, çok miktarda glukoz içeren meyve suları… Tüm bunları düşünmek için bir dakikanızı ayırırsanız, gerçeklerin farkına varmanız uzun sürmez. Gün boyu içtikleriniz içinde bir yemek kaşığı sızma zeytinyağı tüketmek sizin için en güvenilir seçeneklerden biri olabilir.


Zeytinyağı içmenin 6 şaşırtıcı faydası


Kalp sağlığı

Sızma zeytinyağı zengin tekli doymamış yağ kaynağıdır (en sağlıklı yağ olarak da bilinir). Yapılan araştırmalara göre düzenli zeytinyağı tüketmenin kalp hastalığı riskini %40 azalttığını ortaya koymuştur.


Mide ve sindirim sağlığı

Zeytinyağı sadece metabolizmanızı çalıştırmakla kalmaz, aynı zamanda mide asidi üretimini de azaltır. Bu azalma, genellikle asit üretimi, reflü, mide ekşimesi ile ilişkili semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Elbette, zeytinyağı yiyeceklerin tadını daha iyi hale getirir. Ancak her gün içerseniz, midenizin ve sindirim sisteminizin yiyeceklerin sağladığı vitaminleri ve besinleri daha iyi emmesine de yardımcı olursunuz.


Stabilize kan şekeri

Amerikan Diyabet Derneği tarafından yapılan araştırmalar zeytinyağının, Tip 1 ve Tip 2 diyabetin kontrol altına alınmasına yardımcı olduğunu, bireylerin yüksek glisemik gıdalara verdiği tepkiyi azaltmada etkili olabileceğini göstermiştir.


İltihap giderici

Zeytinyağı, önemli anti-enflamatuar özelliklere sahip bir antioksidan olan “oleocanthal” adı verilen bileşikler içerir. Birçok kronik hastalık ve sağlık durumu hücresel iltihaplanmaya bağlıdır. Oleocanthal hücresel iltihaplanmayı önleyici özelliklere sahiptir.


Kanser önleyici etki

Anti-inflamatuar niteliklerine ek olarak zeytinyağında bulunan oleocanthalın, sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerine karşı koyduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, zeytinyağının bir başka antioksidanı olan E Vitamini, hücrelere zarar veren ve hastalığa neden olan serbest radikallerle savaşır.


Daha sağlıklı bir cilt ve saç

Zeytinyağı, sağlıklı cilt ve saçı korumak için gerekli olan E Vitamini ve K Vitamini açısından zengindir. Zeytinyağı diğer yağlara nazaran daha yüksek besin içeriğine sahip olduğundan, her gün onu içmek, zarar görmüş cildi ve saçı yenilemek için mükemmel bir yoldur.


Zeytinyağının sağladığı birçok sağlık yararını gözden geçirdiğimize göre, zeytinyağını günlük rutininize almanıza yardımcı olacak bazı pratik ipuçlarına da bir göz atalım.


Ne kadar zeytinyağı içmelisiniz?

İlk kez sızma zeytinyağı içmeye karar verdiyseniz, küçük ölçekten başlayıp gün gün ilerlemek iyi bir fikirdir. İlk başta sadece bir çorba kaşığı zeytinyağı ile başlayın. Bu, sağlık faydalarını sağlamak için yeterli bir başlangıç olacaktır.


Zeytinyağı içmek için doğru zaman ne zaman?

Zeytinyağı içmek için günün en iyi zamanı ne zaman sorusunu sorduğunuzda muhtemelen farklı duyumlar almışsınızdır. Bazıları sabah ilk iş zeytinyağı içmenin faydalarını sayacak, diğerleri, gece yatmadan önce zeytinyağı almanın faydalarına değinecek. Sabah savunucuları, aç karnına bir shot zeytinyağı almanın sindirimi hızlandırdığını ve vücut sisteminize en uygun emilimi sağladığını iddia edcek. Gececiler ise, zeytinyağının doğal anti-inflamatuar özelliklerinin vücut dinlenirken en iyi yaptığını öne sürecek. Aslında zeytinyağınızı sabah veya gece geç saatlerde içmeniz büyük ölçüde bir tercih meselesidir. Önemli olan sizin için en uygun seçeneği seçmektir. Her iki durumda da kazanan siz olacaksınız!


Hangi zeytinyağı içimliktir?

İçilebilir zeytinyağı seçerken natürel sızma zeytinyağı olmasına özen gösterin. Zeytinyağını tat ve koku bakımından daha yoğun almak istiyorsanız asit oranı düşük, yüksek polifenollü, erken hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağını tercih etmenizi öneririz.


Garandere’nin şifası sizinle olsun.








Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page