top of page
Yazarın fotoğrafıGarandere

Zeytin Ağacının İzinde Dört Mevsim

Güncelleme tarihi: 6 Eyl 2022



Sonbaharın habercisi Eylül ayı geldi çattı. Bize sorarsanız sanılanın aksine sonbahar, ‘son’ların mevsimi değil, başlangıçların mevsimidir. Çünkü, bizim için Eylül sene başıdır. Özene bezene, gözümüz gibi baktığımız zeytin ağaçlarımızın meyvelerini alma zamanıdır.


Zeytin meyvesi dünyanın en değerli meyvelerindendir. Bu değerli meyvenin ağacı insan gibi yavaş yavaş büyür. Her mevsim başka güzeldir; başlı başına doğanın bir mucizesidir. Bu yüzden diğer ağaçlardan çok farklıdır.


Bilinenin aksine zeytin ağacı doğada kendiliğinden var olmaz. Zeytin çekirdeği toprağa düştüğünde bildiğimiz zeytin ağacı yeşermez. Bu yüzden zeytin ağacının bütün hikayesi Karatavuk kuşu ile başlar. Doğada sadece bu kuşun kursağından geçip, toprağa düşen zeytin çekirdekleri doğal olarak çimlenip ağaca dönüşebilir.


Zeytin ağacı, karakter olarak çok bağımsızdır; taşlık dinlemez, yokuş bayır dinlemez, köklendiği her yerde göğsünü gere gere meyve verir.


Bağımsızdır dediysek de vurdumduymaz da değildir. Çok mütevazıdır; suyu sevdiği kadar susuzluğu da kabul eder. Yaşadığı bölgenin şartlarına hemen uyum gösterir. Hem kendisi hem de meyvesiyle büyüleyici bir niteliğe sahiptir.


Doğanın uyandığı ilkbaharla birlikte zeytin ağacında çiçek tomurcukları oluşur. Gerekli olgunlaşmanın ardından tomurcuklar narin, minik beyaz çiçeklere dönüşür. Ağaçtaki çiçek miktarı aslında o sezonki verimin habercisidir adeta.


Yaz ayları ile birlikte meyve oluşumu başlar. Çok kurak geçen yazlarda zeytin ağacının yaprakları meyvesinin olgunlaşması için adeta klima görevi görür. Üstü parlak altı mat olan zeytin ağacı yaprakları sıcaklığı almaz ve bir nevi soğutucu görevi görerek meyvelerini sıcaktan korur.


Sonbahar geldiğinde zeytin ağaçları meyve oluşumunu tamamlar ve erken hasat için hazır hale gelir. Zeytinde hasat zamanı doğru ve kaliteli zeytinyağı için çok önemlidir. Hasat meyve yere düşmeden önce yapılmalıdır.


Hasadın bitmesiyle beraber kış ayları zeytin ağacı için dinlenme ve kendini toplama zamanıdır. Kışın yaprak dökmese de metabolizması yavaşlar. Zeytin ağacı hasat bittikten sonra 9 ay bir anne gibi yeni meyvelerini vermek için kendini hazırlar.


Dört mevsim ayrı güzel zeytin ağacına ‘yaşam ağacı’, ‘ölmez ağaç’, ‘barış ağacı’ da denir. Peki, böylesine güzel sıfatlarla anılan bir ağacın sıradan olması mümkün müdür?







Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page