top of page
Yazarın fotoğrafıGarandere

Helicobacter Pylori Nedir?

Güncelleme tarihi: 6 Nis 2023

Helicobacter Pylori’nin Doğal Tedavisi: Zeytinyağı


Zeytinyağının birçok hastalığı önlemede ve sağlığımızı korumada oldukça önemli bir besin kaynağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak zeytinyağının her yıl milyonlarca kişinin yaşam kalitesini bozan gastrit ve mide ülseri gibi pek çok hastalığın nedeni olan Helicobacter pylori bakterisi üzerindeki etkisini duymuş muydunuz?


Oldukça bulaşıcı olan bu bakteri çok belirgin bir belirti göstermese de midede şişkinlik, gaz, mide yanması ve hafif bulantı hissine neden olabilir. Birçok kişi ömrünün sonuna kadar midesinde bu bakteriyle yaşar ve bunun farkına varmaz. İlerleyen evrelerde ise bu bakteri türü gastrit ve ülsere neden olur, mide kanseri riskini de 6 kat arttırır.



Helicobacter Pylori Nedir?

Helicobacter Pylori, midede gastrite ve hatta ülsere neden olabilen bir enfeksiyondur. H. pylori, mideyi çevreleyen dokuları koruyan mukus tabakasında yaşar ve çoğalır. Bu bakteri genellikle kendisini hissettirmez ancak ilerleyen zamanlarda mukus tabakasını bozabilir ve ülsere neden olabilir. H. pylori enfeksiyonunu iyileştirmek için doktorlar genellikle asit üretimini bloke eden ve mide mukozasındaki antikorları artıran antibiyotikler ve diğer ilaçları reçete eder. Fakat vücudumuz bir süre sonra bu ilaçlara direnç gösterebilir.


Neyse ki, daha az direnç riski olan başka alternatif bir tedavi var; düzenli zeytinyağı tüketmek.


Son araştırmalar, düzenli olarak zeytinyağı tüketmenin H. Pylori enfeksiyonlarını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bunun nedeni, zeytinyağının tekli doymamış yağlar bakımından zengin bir besin olmasıdır. Ayrıca zeytinyağı bol miktarda antioksidan, polifenoller ve oleik asit içerir. Tüm bu bileşenler zeytinyağını sağlıklı bir yağ yapar. Özellikle sabahları, aç karnına zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.


Zeytinyağında polifenol seviyesi ne kadar yüksekse, sağlığınız için o kadar büyük fayda sağlar. Özellikle oleik asit açısından zengin bir zeytinyağı kanser oluşumunda etkili olan safra asitlerinin üretimini azaltır ve mukoz dokunun bütünlüğünü sağlar. Mide zarını onarıcı etkilere sahip olan zeytinyağı düzenli kullanıldığında mide yanması, sancı, gaz birikmesi gibi şikayetlerin azalmasında yardımcı olacaktır.


Tıbbın Babası Hipokrat 2500 yıl önce bile mide problemi olan hastalar için zeytinyağını tavsiye ettiği tarih kitaplarında geçmektedir. Binlerce senelik geçmişi olan zeytinyağını içmek sizin de mide şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır.


Peki, zeytinyağından maksimum derecede faydalanabilmek için hangi zeytinyağını, nasıl tüketmelisiniz?


İçimlik zeytinyağı alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta zeytinyağının erken hasat, soğuk sıkım, düşük asit oranına sahip, yüksek polifenollü olmasıdır. Çünkü zeytinyağı ancak bu özelliklere sahip olduğunda besin değerlerini en yüksek seviyede içinde barındırır.


Zeytinyağını, özellikle sabahları aç karnına birkaç yemek kaşığı kadar içmenizi tavsiye ederiz. İçemeyenler için ise tavsiyemiz kahvaltıda peynirinizin üzerine veya sevdiğiniz biber, domates, salatalık gibi çiğ sebzelerin ya da bir dilim ekmeğin üzerine 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirerek de tüketebilirsiniz.

Son olarak, satın alacağımız zeytinyağı mutlaka koyu renkli cam şişede olmalıdır. Unutulmamalıdır ki sızma zeytinyağı taze tüketilmelidir. Bu nedenle tüketeceğiniz zeytinyağını saklama koşulları çok önemlidir. Yağınızı koyu renk cam şişede ve ışık almayacak bir yerde saklamaya özen gösterin.


Sizin için içimlik zeytinyağı önerilerimizi aşağıda sıraladık.


Garandere’nin şifası sizinle olsun.



· Bu bölümde sağlanan tüm içerik bilgi verme amaçlı olup, tıbbi öneri olarak veya doktorunuzun tavsiyesi yerine kullanılmamalıdır. Tıbbi yardım ve bilgilendirme için doktorunuza danışınız.






Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page