top of page
Yazarın fotoğrafıGarandere

Hangi Zeytinyağını Almalısınız?


Zeytinyağı dendiğinde elbette ilk akla gelen lezzet ve şifa. Onsuz bir mutfak düşünemiyoruz!


İçerisinde zeytinyağı yoksa ne salatanın tadı oluyor, ne de yemeklerin.


Zeytinyağı alacaksınız ama tercih yapmakta zorlanıyor; hangi zeytinyağının daha sağlıklı ve lezzetli olduğunu anlamak istiyorsanız bu yazımızı okumanızda fayda var.


· Zeytinyağı alırken ilk olarak bakmanız gereken şey zeytin çeşidinin yetiştiği coğrafya olmalı. Örneğin, Milas Memecik çeşidi zeytinden üretilen zeytinyağı Avrupa Birliği'nden Coğrafi İşaret almayı başaran ilk Türk zeytinyağıdır.


· İkinci kriteriniz zeytinyağının kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olan sıkım yöntemidir. Zeytinler sıkılırken suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise bu soğuk sıkımdır. Soğuk sıkım yöntemi ile üretilen zeytinyağlarının besin değeri çok yüksek ve çok daha kalitelidir.


· Zeytinyağının asidite derecesi üçüncü kriter olarak karşımıza çıkar. Asiditeyi, zeytinlerin hangi dönem toplandığı, ne kadar sürede sıkıldığı ve sıkım yöntemi belirler. Doğru asidite derecesi 0- 0,8 arasında olanıdır. Bu derece, erken hasat toplanan zeytinlerin bekletilmeden soğuk sıkım yöntemiyle yağa çevrilmesinden oluşan natürel sızma zeytinyağı olduğu anlamana gelir. Asidite derecesi düşük olan yağlarda zeytinin doğal olarak sahip olduğu o hoş aromalı meyve tadını ham haliyle hissedersiniz.


· Zeytinyağını eşsiz kılan özellik de hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan üretilmesidir. Organik zeytinyağını tadından ve kokusundan ayırt edebilirsiniz. İyi bir zeytinyağının, dilde acılık ve boğazda yakıcılık hissi oluşturması gerekir. Bu yakıcılık zeytinyağının içinde yüksek miktarda antioksidan olduğunu gösterir.


· Zeytinyağında polifenol oranına dikkat etmenizi öneririz. Çünkü zeytinyağı polifenol içeren tek bitkisel yağdır. Zeytinyağının antioksidan içeriği tamamen polifenollerle ilgilidir. Zeytinyağının sağlığa faydası, onarıcı ve gençleştirici etkisi buradan gelir.


· Satın alacağınız zeytinyağının pet şişe yerine mutlaka koyu renkli bir cam şişede ve etiketli olmasına dikkat edin. Unutmayın, zeytinyağı şişesinden geçen ışık ürün içindeki maddelerin çok kısa sürede bozulmasına neden olur.


· Son olarak kaliteli bir zeytinyağı elde etmek için atılması gereken en önemli adım zeytinyağı kalite kontrol analizleridir. Uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen bu kimyasal ve duyusal analizler kaliteli zeytinyağını belgeler. (Analiz Raporu)


Tüm bu kriterleri titizlikle yerine getiren Altın Madalya ödüllü, AB tescilli, Coğrafi İşaretli Garandere Zeytinyağlarımızı incelemek ve satın almak için tıklayabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page